Thursday, 9 August 2012

soalan exam psv form 3


ini merupakan soalan untuk peperiksaan pendidikan seni visual kertas 2 bagi tingkatan 3 untuk SEK MEN KEB TARAT...dan bersama-sama dengan ini saya sertakan beberapa contoh gambar yang berkaitan. Diharapkan ia dapat membantu.. ^-^


Kertas ini mempunyai enam soalan. Pilih SATU soalan sahaja.

1.    Beberapa orang kanak-kanak sedang meniup buih sabun menjadi belon yang berterbangan di halaman rumah. Lukis suasana tersebut dengan memberi penekanan kepada bentuk, warna dan ruang.
2.    Sebuah kumpulan muzik dianggotai oleh buah rambutan, jagung dan durian yang mempunyai kaki dan tangan sedang membuat persembahan di sebuah konsert dengan dihadiri ramai peminatnya pada waktu malam. Lukis situasi tersebut dari jarak dekat dengan memberi penekanan kepada bentuk, jalinan dan pencahayaan.


3.    Tiga ekor anak kucing sedang berebut untuk minum susu dalam sebuah piring yang diletakkan di satu sudut ruang rumah. Lukiskan aksi anak-anak kucing tersebut dari jarak dekat dengan memberi penekanan kepada bentuk jalinan dan ruang. 


4.    Beberapa batang pokok telah tumbang dan menyekat aliran air anak sungai.
Lukis situasi ini dengan memberi penekanan kepada bentuk, ruang jalinan dan pergerakan air.


5.    Beberapa alat pertukangan seperti penukul besi, gergaji pahat dan beberapa batang kayu terletak di atas sebuah kotak kayu yang telah usang. Kelihatan juga paku, beberapa tin cat dan berus yang sudah terpakai di tepi kotak tersebut. Gambarkan situasi tersebut dalam lukisan anda dengan memberi penekanan kepada bentuk,jalinan dan ruang.


6.    Beberapa ekor serangga sedang riang bermain guli dalam kawasan taman bunga di sebuah istana yang indah. Lukis gambaran anda dengan memberi penekanan kepada 
warna, jalinan dan ruang.

3 comments: